Stefan Roest
Houd werk en privé gescheiden met een bv

Stefan Roest: 'Flexibel en privé niet aanprakelijk'

Stefan Roest is in oktober 2011 een eigen onderneming in zonnesimulatoren gestart. Nog binnen het eerste jaar besloten hij en zijn partner om naar notaris Marijke Loof van Westvest Notarissen in Delft te gaan. Met haar hulp hebben ze het bedrijf omgevormd tot een bv, met daarboven twee holdings. Hierdoor zijn de mannen flexibel en privé niet aansprakelijk.

Eternal Sun in Delft is voortgekomen uit een onderzoeksproject aan de TU Delft. Het bedrijf bouwt zonnesimulatoren; grote apparaten die de zon nabootsen. Die worden gebruikt om zonnepanelen en –collectoren te testen en de groei van algen te onderzoeken voor het gebruik in biobrandstof. Roest en zijn zakenpartner zijn nog maar een paar maanden bezig, maar de onderneming zit al behoorlijk in de lift. Het klantenbestand groeit en er wordt internationaal aan de weg getimmerd. Dit met behulp van zes medewerkers. Tijd dus om eens naar de bedrijfsvorm te kijken.
 
Geen privérisico’s
Met behulp van de notaris heeft Roest nu een bv met daarboven twee holding-bv’s opgericht. Dit om flexibel te zijn en geen risico’s te lopen met zijn privévermogen. ‘We willen ons bedrijf gescheiden houden van de privésituatie en voorkomen dat we met ons persoonlijke bezit in de onderneming zitten. Dat hebben we kunnen vastleggen door het oprichten van een bv’, aldus Roest. Daarnaast zit de onderneming flink in de lift en zijn de mannen bezig met de toekomst. Roest: ‘Misschien willen we ooit nog wel een ander bedrijf starten. Dit kan dan gemakkelijk doordat we twee holding bv’s hebben.’

Ondersteuning
Roest en zijn partner zijn aangesloten bij het Incubation Centre van YES!Delft. Hier kunnen starters terecht voor ondersteuning en werden de ondernemers geadviseerd om snel naar de notaris te gaan. En dat is maar goed ook, want Roest en zijn partners hadden daar niet meteen zelf aan gedacht.

Internationaal zaken doen
Bij de notaris kwamen zij erachter dat ze ook hun privésituatie moeten aanpassen. Roest: ‘Ik ben getrouwd op basis van gemeenschap van goederen. Onze bv doet ook zaken in landen waar ze een totaal ander recht hanteren. Denk bijvoorbeeld aan India. Dat land zouden in sommige gevallen het Indiaans recht kunnen aanhouden in plaats van het Nederlandse recht. Dan zou je privé alsnog risico kunnen lopen. Binnenkort ga ik dus weer terug naar de notaris. Nu om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Dan zijn we helemaal veilig.’

Tip van notaris Marijke Loof, Westvest Notarissen